Mini Helikopter - SYMA S107G

"SYMA S107G"

Links

Helikoptermodellen

Heeft u ook altijd gedacht dat het vliegen van helikoptermodellen moeilijk en duur zou zijn? Dat blijkt dus enorm mee te vallen. Bij toeval heb ik dit ontdekt bij een bezoekje aan de Zwarte Markt in Beverwijk. Hier worden vele modellen voor soms spotprijzen van enkele tientallen euro’s verkocht. Na wat rond kijken kon ik de verleiding niet langer weerstaan en heb ik de goedkoopste meegenomen. Dit was een kleine indoor heli van het merk ADX met als typenaam: X108. Ik heb er slechts 15 euro voor betaald.

Uiteindelijk na wat rondstruinen op internet bleek het een ‘clone’ te zijn van de SYMA S107G. Tot mijn verbazing bleek hij redelijk eenvoudig te vliegen en ook de nodige crashes goed te overleven. Uit mijn zoektochten met Google bleek echter al snel dat de ‘echte’ SYMA nog veel stabieler en eenvoudiger te vliegen zou zijn. Na wat webwinkels zoals Focalprice en DealExtreme vergeleken te hebben uiteindelijk maar een echte S107 aangeschaft bij een RC Helikopterwinkeltje in Den Haag voor nog geen drie tientjes. En inderdaad deze volbloed vliegt werkelijk als een zonnetje!

 

De SYMA S107G

Deze mini helikopter voor binnenshuis is nog geen 20 cm lang met twee coaxiale rotors met een diameter van ook bijna 20 cm. De rotors draaien tegengesteld waardoor hij niet gaat rondtollen en er op de staart geen rotor nodig is om dit ronddraaien tegen te gaan. Hij heeft wel een kleine staartrotor in het horizontale vlak maar deze dient voor het naar voren en achteren vliegen.

In de heli zit een kleine oplaadbare Lipo accu die voldoende stroom kan leveren om ca. acht minuten te vliegen. Daarna moet hij worden opgeladen via een USB kabeltje aan een pc of via een USB netstroomlader. Na een half uurtje laden kan je weer acht minuten vliegen.

Bij de S107 wordt een driekanaals infrarood controler geleverd waar de hij mee bestuurd kan worden. Eén kanaal om gas te geven. Eén kanaal om links en rechts te draaien waarbij een klein toerentalverschil tussen de twee rotors wordt gebruikt. Het derde kanaal bedient de staartrotor voor de vliegrichting. De afstandsbediening heeft ook een kort laadkabeltje om de accu van de heli op te laden.

Opvallend is de duurzaamheid van de S107G. Hij is bijna niet stuk te krijgen en mocht er toch iets kapot gaan dan zijn alle onderdelen los te krijgen en te vervangen. Vrijwel alles zit vastgeschroefd en dus niet gelijmd. Via verschillende (Chinese) webshops, Marktplaats, eBay en Amazon zijn de delen te bestellen. Er zijn ook op RC modellen gespecialiseerde websites zoals RC Fever, Helipal en Heliguy. Heel wonderlijk dat grote bedrijven als Conrad en Quartel de SYMA S107G niet verkopen.

Hobby

Het vliegen met dit model is echt verslavend. Hele volksstammen hebben er inmiddels een hobby van gemaakt. Een groot aantal filmpjes zijn op YouTube te vinden en verschillende websites staan vol met allerlei tips en tricks over het vliegen een verder perfectioneren van het toestel. Er worden ook  veel ervaringen uitgewisseld via forums.
Inmiddels is mij duidelijk geworden dat er een groot aantal merken en modellen bestaan van hele kleine tot behoorlijk grote RC model helikopters. Merken als: Falcon, Great Wall, G.T.Model, Double Horse, MJX. Mooie dingen maar meestal met een steviger prijs dan die kleine dappere SYMA S107G en over het algemeen veel lastiger te vliegen...

 
GreatInfo.nl