Sparen - Internetsparen - Deposito

Sparen in plaats van in effecten beleggen Links

Onderstaande tekst is geschreven in het eerste kwartaal van 2009. Binnen enkele maanden daarna is de situatie op de spaarmarkt geheel gewijzigd. De banken, ook de kleinere, hebben hun rentepercentages sterk verlaagd. Tussen de 2% en 3% is vaak het maximum voor spaarrekeningen zonder voorwaarden of deposito's van 1 tot 2 jaar.

Na het ontstaan van de problemen rond de kredietcrisis zien we dat veel beleggers hun vertrouwen in aandelen, opties en andere effecten hebben verloren. Geld onderbrengen op een spaarrekening bij een bank is weer populair.

Natuurlijk was het even schrikken bij het ten onder gaan van de Icesave bank maar nu De Nederlandse Bank (DNB) garant staat voor 100.000 euro per persoon, per bankinstelling (Deposito Garantie Stelsel) is het vertrouwen in banken weer een stuk vergroot.

Door het succes van kleinere, minder bekende banken zoals NIBC Direct, Credit Europe Bank, Yapi Kredi Bank, Akbank, AT Bank, DSB Bank en natuurlijk Icesave met het aantrekken van spaargeld tegen veel aantrekkelijker rentepercentages zijn nu ook de grootbanken begonnen met het verhogen van hun spaarvergoedingen.

We zien dat de Postbank / ING nu ook reclame maakt voor de al langer bestaande TOP spaarrekening waar zelfs zonder beperkingen (hooguit een minimaal saldo van 5000 euro) een rente wordt gegeven van 4% (de eerste 6 maanden zelfs 4.75%). Ook Fortis is met vergelijkbare spaarvormen gekomen.

Naast het internetsparen bij de kleinere banken, vaak zonder voorwaarden en toch tegen vergoedingen van 5 of meer procenten zijn de Deposito’s erg in trek. Ook de grotere banken (RABO, SNS, ABN) bieden dan een rente van 5% en hoger. Het spaargeld staat dan wel minimaal 12 maanden vast. Er kan meestal niet worden bijgestort en aan het einde van de looptijd wordt het spaarsaldo met de rente uitgekeerd.

Een nieuwe naam is MoneYou. Dit is een onderdeel van ABN AMRO Hypotheken Groep. Ook zij beschikken over een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) en het spaargeld wordt gedekt door het depositogarantiestelsel. Zij hebben een spaarrekening vrijwel zonder voorwaarden met een rentevergoeding van 5.1 procent en deposito's van 5.0 en 4.5 procent afhankelijk van de looptijd.

Naast de, al langer als spaarbanken bekend staande instellingen, zien we de laatste tijd ook verzekeringsmaatschappijen met spaarrekeningen op de markt komen. Enkele voorbeelden zijn: OHRA, Delta Lloyd, Reaal, Nationale Nederlanden en AEGON.

Alle genoemde voorwaarden en percentages zijn van januari 2009.

 

 

GreatInfo.nl