Subnotebooks - Asus Eee PC

  Subnotebooks zoals de Asus Eee Links

Asus Eee PC 901


Asus Eee PC


MSI Wind


Dell Inspiron Mini


HP Compaq 2133

Een geheel nieuwe trend in notebookland zijn de goedkope kleine laptops. Ze worden ook wel subnotebooks en "Ultra-Mobile PC" (UMPC) genoemd. Kostprijzen starten vanaf zo'n 300 euro.

Asus was de eerste met de Eee PC 700. Eee staat voor: Eenvoudig leren, Eenvoudig spelen, Eenvoudig werken. Dit is een zeer handzame en toch vrij complete laptop met een 7-inch scherm en volledig Qwerty toetsenbord, wifi en bedraad netwerk, modem, 3 USB poorten, flashcardlezer, stereo geluid en webcam. De pc draait onder het Linux operating systeem (Linux Xandros). Windows XP is optioneel ook mogelijk. Verdere specificaties: Intel Mobile processor, 512 MB geheugen, 4 GB Flash SSD (solid state drive) harddisk.

Inmiddels is de opvolger, Asus Eee PC900 met 9-inch scherm, beschikbaar en zijn nieuwe modellen, de Eee PC 1000 en Eee Box op de Computex aangekondigd.

Binnenkort zal ook de concurrentie met vergelijkbare laptops op de markt komen. Diverse aankondigingen zijn inmiddels verschenen zoals:

MSI met het model Wind in een 8.9-inch en een 10-inch uitvoering. De specificaties van deze machines zijn beter dan de eerste Eee modellen. Ze zijn voorzien van een Intel Atom-processor en hebben een harddisk. In Europa zal MSI zich vooral richten op de verkoop van Windows XP versies. Linux is echter ook mogelijk.

Dell met een Inspiron Mini. Op de Computex was een pre-productie model te zien. Specificaties zijn nog niet in detail bekend. Een schermafmeting van 9-inch worden genoemd.

HP met de Compaq 2133, een 8.9-inch WXGA display, wifi en 1 Gbps Ethernet en natuurlijk een volwaardig Qwerty keyboard.

In Nederland verschenen de eerste subnotebooks in de winkels van Mycom en Paradigit Computers. Andere ketens als Dixons en Media Markt zullen wel snel volgen.

 
 

GreatInfo.nl