Vaarbewijs - Vaarcursus - Praktijk vaarlessen

    Links

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaarbewijs
Een vaarbewijs is verplicht voor de schippers van de volgende vaartuigen:
  • een schip met een lengte van 15 meter of meer
  • een motorboot die korter is dan 15 meter die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kan bereiken
  • een schip met een lengte van tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of daarvoor bestemd is
  • een sleep- of duwboot

Klein vaarbewijs 1
Hiermee mag men varen op alle rivieren, kanalen en kleine meren, de Gouwzee en de randmeren. Hieronder worden alle binnenwateren verstaan behalve Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer incl. Markermeer en IJmeer, Waddenzee, Eems, Dollard.

Klein vaarbewijs 2
Hiermee mag men varen op alle wateren binnen de kustlijn.

Cursus
De vaarbewijs cursussen worden door het hele land gegeven o.a. in Leiden, Katwijk, Warmond midden in het meren gebied in Zuid-Holland en de Bollenstreek zoals de Kagerplassen. In het noorden van het land kunt u uiteraard terecht in de watersportgebieden van Friesland. Het volgen van deze theorielessen wordt sterk aangeraden. Onder leiding van ervaren instructeurs kan men de kennis vergaren wat bij de meeste mensen sneller resultaat oplevert dan het zelf bestuderen van het cursusboek. De kosten die voor dit soort cursussen worden berekend liggen rond de 125 tot 150 (ca. 6-8 avondlessen).

Examen
VAMEX verzorgt op vier locaties in Nederland (Dordrecht, Hoofddorp, Nieuwegein en Zwolle) computer examens vergelijkbaar met die voor het bromfiets certificaat. U kunt hier dagelijks examen doen voor het Klein Vaarbewijs. Inschrijven voor het examen kan via de website VAMEX.nl

Geldigheid Klein Vaarbewijs
Het vaarbewijs is geldig tot de houder de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Vervolgens kan het steeds met drie jaar worden verlengd.

Praktijk vaarlessen
De examinerende bonden ANWB, KNMC, KNWV, NWB en KNBRD adviseren voor een veilige vaart naast theoretische kennis ook praktische ervaring die u kunt opdoen tijdens praktijk vaarlessen die door de gerenommeerde vaarscholen worden gegeven. Hier worden de eerste beginselen van het varen, aan- en afmeren en manoeuvreren aangeleerd met een eigen sloep, kruiser of zijljacht of met een boot van de school.

Marifoon
Om een marifoon te mogen gebruiken dient deze geregistreerd te zijn en heeft men de verplichte ATIS code nodig. Deze wordt alleen afgegeven aan schippers met een Basiscertificaat Marifonie, Marcom-B of SRC.

Diverse instellingen verzorgen opleidingen om kennis en vaardigheden op te doen en vervolgens op te gaan voor het examen.

Meer informatie over marifoonopleidingen vindt u hier.

 
   
Aangepast zoeken
 
 

GreatInfo.nl